skip to Main Content
نشست تخصصی:
داخلی سازی در صنعت لوازم خانگی؛ چالش ها و راهکارها

اعضای پنل:
دکتر نجم الدین یزدی، دکتر افسانه شفیعی، دکتر جعفر صبحی، مهندس سعید کزازی، مهندس حسین رمضان‌زاده

در ابتدای این جلسه خانم افسانه شفیعی سخنرانی‌ای با موضوع آسیب بشناسی صنایع لوازم خانگی از منظر موانع داخلی سازی و روش های برون رفت از شرایط موجود ارائه کرد.

عضو هیأت مدیره کانون دانش، صنعت، بازار لوازم خانگی در ابتدا، عوامل تأثیرگذار بر فرآیند داخلی سازی صنایع لوازم خانگی را به دو مورد شامل مسائل منتج از عملکرد لایه سیاست گذاری و موضوعات کسب و کاری و ساختاری صنایع لوازم خانگی دسته بندی کرد.

در ادامه این نشست، حسین رمضان‌زاده ضمن طرح این پرسش که دامنه خودکفایی ساخت قطعات در داخل کشور در طول زنجیره صنعت تا چه میزان گسترش یابد؟، گفت: این پرسشی است که باید در خصوص آن، نهادهای دولتی کمک نمایند. بایستی تعیین کنیم چه بسازیم و چه نسازیم. اگر می‌خواهیم عمق ساخت را افزایش دهیم، باید در جاهایی وارد شویم که برای صنعت ارزش آفرینی کنیم و در دایره شایستگی حرکت کنیم و در جایی وارد شویم که پتانسیل وجود دارد. البته بزرگترین چالش در این زمینه، “انتخاب استراتژی درست” است؛ اگر استراتژی نداشته باشیم ممکن است به هر سمتی برویم.

دیگر سخنران حاضر در این پنل رئیس هیأت مديره شرکت صنایع صبح پارلار آسیا بود؛ جعفر صبحی با طرح این سؤال که چالش‌های پیش روی داخلی‌سازی در صنایع لوازم خانگی چیست، گفت: ابتدا باید مشخص شود چه موانعی مقابل تقاضای این قطعات در بازار داخل است. بدون شک، اگر در داخل تولیدکننده قطعه مورد نیاز را نداشته باشیم، ناگزیر به تأمین قطعه از طریق واردات هستیم؛ اما در شرایطی که تولیدکننده داخلی قطعه وجود دارد، تولیدکننده لوازم خانگی بررسی می‌نماید که آیا این تأمین کننده یا تولیدکننده قطعه به لحاظ قیمتی و کیفیتی قابلیت تأمین نیاز وی را در مقابل رقبای خارجی دارد یا خیر؟ گاهی نیز شرایطی وجود دارد که حتی اگر تولیدکننده بخواهد قطعه را از بازار داخل تهیه نماید امکان پذیر نیست؛ چون محصول اولیه طراحی داخل نیست و قاعدتاً امکان تولید محصول وجود ندارد.

در نهایت سعید کزازی، مدیر مهندسی سام الکترونیک گفت: در بحث داخلی سازی باید به تفاوت‌های تولیدکنندگان داخلی قطعات با تولیدکنندگان کلاس‌های برتر دنیا توجه کرد. پایین بودن کیفیت قطعه‌سازی داخلی ناشی از عوامل زیر است:

  • موضوع صرفه مقیاس؛ مقیاس ساخت قطعه سازان داخلی با قطعه سازان رتبه یک دنیا بسیار متفاوت است؛ این صرفه‌های ناشی از مقیاس نه تنها بر قیمت بلکه بر کیفیت که ناشی از بخش تحقیق و توسعه است بسیار تأثیرگذار می‌باشد.
  • نداشتن تجهیزات و تکنولوژی تولید برای قطعه‌سازان داخلی؛ که مانع از تولید باکیفیت، استاندارد و قابل رقابت با قطعه‌سازان موفق و باکیفیت دنیا نظیر سامسونگ و ال‌جی و آرچلیک ترکیه می‌باشد.
Back To Top